Portfolio

Hythe – Single storey rear extension and internal alterations

This property was purchased by our client as part of a property portfolio and needed total renovation and modernisation.  

The existing property comprised of an entrance porch, kitchen, lounge/diner, and dilapidated lean-to rear extension on the ground floor and three bedrooms, bathroom, and separate WC upstairs.  The brief from our client was open-plan modern living for families with a facility for homeworking.

The existing rear extension was removed and replaced this with a larger structure, bringing it up to date with current regulations. Roof lights and bi-fold doors were included for additional light and feeling of openness to the outside garden space.  This extension is open to the living area and now accommodates a modern kitchen and dining area.  The original kitchen then became a study ideal for homeworking.  The large porch area was re-configured to house a cloakroom.  Upstairs the wall between the bathroom and separate wc was removed to provide a large modern family bathroom with separate shower.

A Lawful Development Certificate was obtained from Local Planning Authority and construction was able to commence quickly after the purchase was completed.  

Dibden Purlieu – Roof alterations to facilitate additional first floor bedroom and associated internal alterations

We were approached by our client with a brief to extend the first floor over the existing single storey flat roof extension. This was to provide an additional bedroom to the rear of the property.

Access to the new bedroom was achieved by altering the layout of the existing first floor which included a small corridor. The flat roof dormer over the bathroom was extended to the rear to allow for adequate head height in the new corridor.

In addition, a new dormer was added to the East Elevation to allow for additional floor space in the new bedroom and the existing altered bedroom. Rather than squeeze two dormers onto the roof slope we decided to use one wide dormer with the roof span split into two. This gave the appearance of two individual dormers while allowing us to keep the dormer ridges subservient to the main dwelling.

Planning permission was granted on the first submission.

Romsey – Single storey rear extension, partial garage conversion and internal alterations

We were approached by the owners of this property with an initial brief to remove the existing conservatory and increase the footprint with a new rear extension.

Our clients were a young family looking for an open plan style layout and this provided us with the opportunity to open up the existing dining room and kitchen/utility areas to form a modern fully open plan kitchen and family living space.  Aluminium skylights and bi-fold doors were installed to give a light and airy contemporary feel to the new room.

A warm flat roof was used to eliminate the need for cross ventilation. The additional depth lent itself to form an oversized soffit and facia. This was cladded in cedar with a zinc cap with soffit downlighting. This helps protect the new extension from inclement weather as well as lighting the outside space.

In addition, the space at the rear of the garage was converted into a utility room enabling us to place the noisy household appliances away from the new light and airy living space.

At the first-floor level the existing awkward Bedroom 1 was split into two smaller rooms with a new family shower room separating the new bedrooms.

Southampton – Single storey rear extension

We were approached by our clients with a view to removing the existing dated conservatory and replacing it with a new extension while updating the existing flat roof extension to bring this into line with current Building Regulations.

The new extension projected over seven metres from the rear of the original building, so it was important to design a space that provided a large amount of natural light. Using a traditional skylight or roof lantern would have had a detrimental effect on the client’s privacy from neighbouring first floor windows, so this was overcome with an unusual top hat style roof lantern. This gave the new space not only the privacy and light required but also gave a sense of height and volume.

Planning permission was granted with the first submission of an application by Southampton City Council and our client is now thrilled with the finished project.